Exams Know-how

Alexander Henderson - IELTS Reading Answers: Cambridge 14 Reading Test 2 Reading Passage 1

Author_Image
Yocket Editorial Team
181 views

Alexander Henderson reading answers are given with the complete passage and different types of questions in this article. So, start practicing the given reading passage to develop all students' potential skills. The IELTS reading test will test candidates' skills like reading, language, vocabulary, etc. The IELTS Reading test is essential for anybody planning to study, work, or relocate to English-speaking nations. Mastery of this part necessitates strong linguistic abilities and efficient reading comprehension techniques. In this situation, understanding reading passages and correctly recognizing responses is critical.  By analyzing the passage and critiquing example responses, we want to give valuable insights and tactics to assist test takers in effectively traversing this area. This article provides thorough information for improving reading comprehension and eventually succeeding on the IELTS Reading exam, from understanding the material to breaking down sample responses.

Table of Contents

Importance of Alexander Henderson IELTS Reading Passage

The significance and reasons for including Alexander Henderson IELTS Reading Passage are explained in the points given below.

  • The passage about Alexander Henderson is included in the IELTS reading test to evaluate how well you can focus, manage your time, read quickly, and understand the content.
  • It helps you practise for the final IELTS reading test by presenting Alexander Henderson’s ventures, failures, and achievements in various question formats.
  • The passage is from Cambridge 14, Reading Test 2, Reading Passage 1, and it’s chosen because it assesses your skills in different areas, like handling information and applying your knowledge.
  • Practising with this passage will familiarise you with different question types and improve your ability to pick the correct answers.

In this blog, you can find Alexander Henderson’s Reading Answers, including the explanation to check if your solutions are correct. 

It’s a valuable exercise to understand your strengths and areas for improvement, as the answers with explanations give you a clear picture of your performance.

Best IELTS Preparation Books for Students

Alexander Henderson IELTS Reading Passage

To find the answers to all of the questions, read the paragraphs. Additionally, you can verify your answers along with the explanations given below. 

Alexander Henderson (1831 – 1913)

Paragraph 1

Born in Scotland, Henderson emigrated to Canada in 1855 and became a popular landscape photographer. Alexander Henderson was born in Scotland in 1831 and is the son of a successful businessman. His grandfather, also known as Alexander, founded the family business and later became the first chairman of the National Bank of Scotland. The family-owned vast land in Scotland. In addition to its residence in Edinburgh, the Press Estate owned 650 acres of agricultural land about 35 miles southeast of the city. The family usually stayed at Press Castle, the large mansion on the northern edge of the property, and Alexander spent most of his childhood in the area, playing on the beach near Eyemouth or fishing in nearby streams.

Paragraph 2

After attending school at Murcheston Academy in the suburbs of Edinburgh, Henderson returned to print on weekends. In 1849, he started three years of training to become an accountant. Although he never wanted the opportunity of a business career, he was with it to make his family happy. However, in October 1855, he and his wife, Agnes Elder Robertson, emigrated to Canada, where they settled in Montreal.

Paragraph 3:

Henderson studied photography in Montreal in 1857 and quickly took it up as an avid amateur. He turned into a personal friend and colleague of the Scottish-Canadian photographer William Notman. The two men made a photographic excursion to Niagara Falls in 1860 and, in 1865, collaborated on experiments with magnesium flares as a source of artificial light. They belonged to the same associations and were one of the founding partners of the Montreal Arts Association. Henderson presided over the first meeting of the Society on January 11, 1860, at Notman Studios.

Paragraph 4: 

Despite their friendship, their photography style is completely different. Although Notman’s landscapes are noted for their bold realism, Henderson created romantic images during the first 20 years of his career, which show a strong influence on the British landscape heritage. His artistic and technological advancement was quick and in 1865 he published his first large collection of landscape photographs. The publication was in low circulation and was called Canadian Views and Studies. The contents of each copy vary considerably and have proven to be an effective source for estimating Henderson’s early work.

Paragraph 5: 

In 1866, he abandoned his business to open a photo studio, promoting himself as a portrait and landscape photographer. From about 1870 he abandoned portraits to specialize in landscape photography and other scenes. His countless photographs of city life exposed in street scenes, houses, and markets are alive with human activities, and although his favored subject is landscape, he often draws his scenes around human motives such as farming the land and cutting ice on the river or travel on a forest stream. There was a lot of demand for these types of scenes and other scenes depicting the timber trade, steamboats, and waterfalls. Before the late 1880s, there was little competitive entertainment or amateur photography because of the weight of time-consuming methods and equipment involved. People liked to purchase photos as souvenirs or gifts for a trip, and in order to feed this market, Henderson kept stock photos in his studio for mounting, framing, or adding to albums.

Paragraph 6: 

Henderson exhibited his photographs frequently in Montreal and abroad, in London, Edinburgh, Dublin, Paris, New York, and Philadelphia. He was most successful in New York in 1877 and 1878 when he won first prizes at an exhibition hosted by E and H T Anthony & Company for landscapes using the Lambertype process. His work won second prize at the 1878 World’s Fair in Paris.

Paragraph 7: 

During the 1890s and 1880s, Henderson journeyed extensively throughout Quebec and Ontario, Canada, documenting the main cities of the two regions and several villages in Quebec. He was particularly fond of nature and often traveled by canoe on the Blanche, du Livre, and other mentioned eastern rivers. He traveled several times to the Maritimes, sailing in 1872 on the north bank of the St. Lawrence River. That same year, while in the lower reaches of the St. Lawrence River, he took some photographs of the construction of the Colonial Railway. This initiative led the Railway Authority to register major structures on the nearly completed track connecting Montreal with Halifax in 1875. Commissions were followed by other railways. In 1876, he photographed bridges in Quebec, Montreal, and Ottawa, and the Occidental Railway between Montreal and Ottawa. In 1885 he sailed west along Rogers Pass in British Columbia via the Canadian Pacific Railway (CPR), where he captured photographs of the mountains and the advancement of construction.

Paragraph 8: 

In 1892, Henderson took a full-time position with CPR as manager of a photography department, which he was to set up and manage. His responsibilities include spending four months in the field each year. That summer, he made his second voyage west, taking a detailed photo of the railroad up to Victoria. He continued in this position until 1897, when he fully retired from photography. He restarted in this position until 1897, when he fully retired from photography.

Paragraph 9: 

When Henderson died in 1913, his large glass negative collection was kept in the basement of his home. Today, collections of his works are housed in the National Archives of Canada and the McCart Museum of Canadian History in Ottawa and Montreal.

How To Crack IELTS Exam In 15 days? IELTS Tips

Alexander Henderson IELTS Reading Questions

Questions (1 - 5) 

Complete the notes below

Write the correct solution on your answer sheet

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Alexander Henderson was born in Scotland in 1 ___________
  • Alexander, Henderson's grandfather became the first 2 _____________ of the National Bank of Scotland
  • Press Estate owned 3 ___________ acres of agricultural land about 4 ___________ miles southeast of the city. 
  • In 1849, Henderson started three years of training to become an 5 ___________

Questions (6 - 9) 

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write any one of the following option on your answer sheet

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage

6. Henderson and his wife, Agnes Elder Robertson, emigrated to Canada, where they settled in Montreal, In October 1865.

7. The three men made a photographic excursion to Niagara Falls in 1860, and in 1855 collaborated on experiments with magnesium flares as a source of artificial light. 

8. Henderson presided over the first meeting of the Society on January 11, 1860, at Notman Studios.

9. Henderson and Notman were stunned by the outcomes of their 1865 experimentation.

Questions (10 - 13)

Look at the following year and the list of events below.

Match each event with the correct year and write properly on your answer sheet.

NB - You may use any answer more than once.

  1. 1870
  2. 1865
  3. 1885
  4. 1866

10. He published his first large collection of landscape photographs.

11. Henderson abandoned his business to open a photo studio, promoting himself as a portrait and landscape photographer. 

12. He abandoned portraits to specialize in landscape photography and other scenes.

13. He sailed west along Rogers Pass in British Columbia via the Canadian Pacific Railway (CPR)

Alexander Henderson IELTS Reading Answers

Compare and check your solutions with the below given Alexander Henderson reading answer key.

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.  Answer: 1831 

Keywords: born, Scotland

Explanation: Alexander Henderson was born in Scotland in 1831 and is the son of a successful businessman.’

2.  Answer: chairman 

Keywords: grandfather, national bank

Explanation: His grandfather, also known as Alexander, founded the family business and later became the first chairman of the National Bank of Scotland.

3.  Answer: 4. 650, 35 

Keywords: Press estate, miles, southeast

Explanation: In addition to its residence in Edinburgh, the Press Estate owned 650 acres of agricultural land about 35 miles southeast of the city. 

5.  Answer: accountant 

Keywords: 1849, three years training

Explanation: After attending school at Murcheston Academy in the suburbs of Edinburgh, Henderson returned to print on weekends. In 1849, he started three years of training to become an accountant.

6.  Answer: False 

Keywords: Agnes Elder Robertson, emigrated, Canada

Explanation: However, in October 1855, he and his wife, Agnes Elder Robertson, emigrated to Canada, where they settled in Montreal.

7.  Answer: False 

Keywords: 1860, 1865, Niagara Falls

Explanation: The two men made a photographic excursion to Niagara Falls in 1860, and in 1865 collaborated on experiments with magnesium flares as a source of artificial light.

8.  Answer: True

Keywords: presided, January 11

Explanation: Henderson presided over the first meeting of the Society on January 11, 1860, at Notman Studios.

9.  Answer: Not given 

Explanation: The particular information is not spoken by the author.

10.  Answer: B. 1865 

Keywords: artistic, landscape

Explanation: His artistic and technological advancement was quick and in 1865 he published his first large collection of landscape photographs. 

11.  Answer: D. 1866 

Keywords: photo studio, landscape

Explanation: In 1866, he abandoned his business to open a photo studio, promoting himself as a portrait and landscape photographer. 

12.  Answer: A. 1870 

Keywords: abandoned, photography, scenes

Explanation: From about 1870 he abandoned portraits to specialize in landscape photography and other scenes. 

13.  Answer: C. 1885 

Keywords: Rogers Pass, Canadian Pacific Railway

Explanation: In 1885 he sailed west along Rogers Pass in British Columbia via the Canadian Pacific Railway (CPR), where he captured photographs of the mountains and the advancement of construction.

IELTS Food Vocabulary

Tips for the IELTS Reading Test

Below are some tips to help you improve your band score in the IELTS reading test:

  • Mark essential words as you read the section. It helps you keep your attention on the critical points.
  • Look over the questions quickly before you read them. Find keywords in the questions to help you learn.
  • Keep track of time. Make good use of your time for each part, and don’t spend too much on any one question.
  • Skim the sentence before entering the details. Know what the primary thought is and how the information is put together.
  • Begin with the easiest questions for you. It makes sure you get those questions before moving on to harder ones.

Conclusion

To summarize, mastering the IELTS Reading test involves a combination of successful tactics, persistent practice, and confidence. You may quickly and accurately explore the chapters by establishing strong skimming and scanning methods, growing your vocabulary, and becoming familiar with various questions. Identify and manage your time effectively, remain calm under pressure, and systematically address each question. Yocket's extensive study materials and professional assistance may provide additional support and tools to help you succeed in your IELTS. With effort and the correct resources, you may confidently take the IELTS Reading exam and attain your goal score. Visit Yocket today and take your IELTS preparation to the next level.

FAQ's on Alexander Henderson IELTS Reading Answers

How many parts does the IELTS Reading test have?

What is the duration of time to finish the IELTS Reading test?

Can I use my own words when answering questions on the IELTS Reading test?

More Topics

Top Premium Admits

View all admits

Articles you might like

The Indian Dream To Go For Higher Studies Abroad?

Hold all the aces before you depart for your higher studies

What After SAT / ACT Exam? | Things to do for Studies Abroad

Upcoming Events

Free

Scholarships and Other Funding Strategies 2025

June 15th, 7:00 pm IST | 1hr

Free

Fireside chat with Brown uni admitted student

June 21st, 3:00 pm IST | 1hr

Free

Looking for Funding options: Scholarships, RA & TA are the way forward!

July 2nd, 5:00 pm IST | 1hr