Exams Know-how

The White Horse of Uffington - IELTS Reading Answers

Author_Image
Yocket Editorial Team
231 views

To facilitate your practice, we've provided the entire passage along with a variety of question styles and The White Horse of Uffington reading answers. This test will evaluate your comprehension, reading skills, and time management abilities. It can also be used to prepare for the IELTS reading section.

Even though this Cambridge 16 test 2 -The White Horse of Uffington reading answers comprises 3 primary question kinds, it is vital to also practice with others. As there are 14 various sorts of IELTS reading question types, we have provided additional question types for practice. Examine the following:

  • IELTS Reading true/false/not given
  • IELTS Reading short answer questions
  • IELTS Reading note completion

The IELTS Reading test is essential for anybody planning to study, work, or relocate to English-speaking nations. Mastery of this part necessitates strong linguistic abilities and efficient reading comprehension techniques. In this situation, understanding reading passages and correctly recognizing responses is critical. By analyzing the passage and critiquing example responses, we want to give valuable insights and tactics to assist test takers in effectively traversing this area. This article provides thorough information for improving reading comprehension and eventually succeeding on the IELTS Reading exam, from understanding the material to breaking down sample responses.

Table of Contents

Importance of “The White Horse of Uffington Reading Answers”

  • The White Horse of Uffington Reading Answers with location is taken from Cambridge 16 Test 2. It consists of 10 paragraphs from which questions will be derived.
  • You will not discover the same terms while looking for information in the passages using keywords. You may come across synonyms and paraphrased versions of the keywords.
  • In this test, you will undoubtedly discover new material; jot it down immediately, since it will assist you in answering questions for later modules.
  • We have also attached the links to other articles which will provide you more practice to improve your bar scores in this module. 
  • To perform well on your IELTS reading test, you must develop a consistent reading habit. This will improve your reading abilities.
  • We are giving The White Horse of Uffington IELTS reading answers for the newly-developed passage. You can acquire new skills, such as similar word usage, sentence construction, vocabulary, etc.
  • Have a glance at the questions to identify the keyword in the passage, and exercise your scanning and skimming abilities. You must effectively manage your time and answer each question.

Best IELTS Preparation Books for Students

The White Horse of Uffington - IELTS Reading Passage

Paragraph 1

Since more than 3,000 years ago, enormous sculptures, or "geoglyphs," have been carved into the dirt of English hillsides. There are 56 hill figures spread around England. The great majority of them are located on the chalk downlands of the southern counties. There are giants, horses, crosses, and regimental insignia among the figures. Despite the fact that the bulk of these geoglyphs was created during the previous 3000 years, there are a few that are far older.

Paragraph 2

The most renowned of these statues, the Uffington White Horse in Oxfordshire, is also the most mysterious. The White Horse has lately been redated and proved to be even older than the ancient pre-Roman Iron Age* age originally attributed to it. The dating of the mysterious Long Man of Wilmington in Sussex is more debatable. While many historians believe the figure is prehistoric, some believe it was carved between the 11th and 15th centuries by an artistic monk from a local priory.

Paragraph 3

In order to expose the sparkling white chalk beneath these colossal sculptures, it was just necessary to chop away the grass on top. However, the grass would quickly grow back over the geoglyph if it was not routinely cleaned or scoured by a sizable human team. One reason for the demise of the vast majority of hill figures is that folks no longer bothered or remembered to sweep aside the grass to reveal the chalk outline when the traditions associated with the figures vanished. In addition, over the course of hundreds of years, the geoglyph's initial shape would occasionally vary as a result of humans not always carving in the same location, resulting in a changing outline. The fact that any old hill figures remain in England attests to the power and durability of local customs and beliefs, which, in at least one example, must date back millennia.

Paragraph 4

The Uffington White Horse is a distinctive stylized image of a horse with a long, slender back, thin, disconnected legs, a flowing tail, and a bird-like beaked head. The graceful creature nearly blends into the scenery. The horse is located 2.5 kilometers from Uffington hamlet on a steep slope next to the Late Bronze Age hillfort of Uffington Castle (about 7th century BCE) and below the Ridgeway, a long-distance Neolithic** route. Also surrounding the Uffington Horse are Bronze Age burial mounds. It is close to the well-preserved Bronze Age cemetery of Lambourn Seven Barrows, which has over thirty burial mounds. As is the case with many geoglyphs, the sculpture is best viewed from above, as it has been positioned such that it is nearly impossible to observe from a close distance. Nonetheless, there are portions of the Vale of the White Horse, the valley holding and named after the mysterious beast, from which a sufficient impression may be derived. On a clear day, the sculpture is visible up to 30 kilometers distant.

Paragraph 5

The first mention of a horse in Uffington dates back to the 1070s CE, when 'White Horse Hill' is recorded in papers from the adjacent Abbey of Abingdon, and the first mention of the horse itself follows shortly thereafter in 1190 CE. However, it is thought that the carving dates back far further than that. Due to the similarities between the Uffington White Horse and the stylized portrayals of horses on coins from the 1st century BCE, it was believed that the creature dated to the same era.

Paragraph 6

In 1995, the Oxford Archaeological Unit conducted Optically Stimulated Luminescence (OSL) tests on dirt from two of the horse's lower body layers and a sample was taken at the base. The result was a date for the horse's creation between 1400 and 600 BCE, indicating that it originated around the Late Bronze Age or Early Iron Age.

Paragraph 7

The latter end of this date range would link the horse sculpture to the nearby Uffington hillfort, hinting that it may be a tribal symbol identifying the hillfort's inhabitants' land. Alternately, the carving may have occurred during a Bronze Age or Iron Age ceremony. Some experts believe It is said that the horse represents the Celtic horse goddess Epona, who was revered as a guardian of horses and for her links to fertility. However, Epona worship was not brought from Gaul (France) until about the first century CE. This date is at least six centuries after the probable carving of the Uffington Horse. Despite this, the horse had significant ceremonial and economic importance during the Bronze and Iron Ages, as seen by its representation on jewelry and other metal things. It is probable that the sculpture portrays a native deity, such as Rhiannon, who is depicted in later Welsh mythology as a lovely woman riding a white horse and clad in gold.

Paragraph 8

The ease with which geoglyphs may vanish, as well as the rituals and importance associated with them, shows that they were never intended to be more than gestures. However, this does not diminish their significance. These enormous engravings provide a fascinating peek into the thinking of their makers and how they perceived the environment in which they lived.

*Iron Age: a time period (in Britain, 800 BCE to 43 CE) marked by the employment of iron implements.
*Bronze Age is a time period (in Britain, around 2,500 BCE to 800 BCE) distinguished by the invention of bronze implements.
*Neolithic: a time period (in Britain, c. 4,000 BCE – c. 2,500 BCE) notable for the expansion of agriculture and the use of stone tools.
The ancient people who came from Europe to Britain before the Romans. 

How To Crack IELTS Exam In 15 days? IELTS Tips

The White Horse of Uffington Reading Questions

Questions 1–5

Do the following statements agree with the information given in the reading passage? 
In boxes 1–5 on your answer sheet, write:

True if the statement agrees with the information.
False if the statement contradicts the information.
It is not given     if there is no information on this

1 Most geoglyphs in England are located in a particular area of the country.
2 There are more geoglyphs in the shape of a horse than any other creature.
3.  A recent dating of the Uffington White Horse indicates that people were mistaken about its age.
4 Historians have agreed about the origins of the Long Man of Wilmington.
5.  Geoglyphs were created by people placing white chalk on the hillside.

Questions 6-8

Answer the following questions.

(note:- no more than 2 words)

6. How many hill figures were scattered around England?
7. The Bronze Age cemetery of Lambourn consists of what?
8. Who was worshipped as a protector of horses?

Questions 9 – 13

Complete the notes below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 9-13 on your answer sheet.

The location of the Uffington White Horse:

  • a distance of 2.5 km from Uffington village
  • near an ancient road known as the 9 ……………………
  • close to an ancient cemetery that has several burial mounds

Dating the Uffington White Horse:

  • the first reference to White Horse Hill appears in 10 …………………… from the 1070s
  • horses shown on coins from the period 100 BCE – 1 BCE are similar in appearance
  • according to the analysis of the surrounding 11 ……………………, the Horse is Late Bronze Age / Early Iron Age

Possible reasons for the creation of the Uffington White Horse:

  • an emblem to indicate land ownership
  • formed part of an ancient ritual
  • was a representation of goddess Epona – associated with the protection of horses and 12……………………
  • was a representation of a Welsh goddess called 13 ……………………

The White Horse of Uffington Reading Answers

Below are the Megafires of California reading answers with explanations. Carefully inspect to receive exact feedback.

(Note:-The regular font paragraph provides a full explanation of the answer.)

Answer 1.  True

Explanation: Here, the writer said that there are 56 hill figures in England, and the vast number of these are located at a particular place. The question matches the given statement. Hence, the answer is True.

Answer 2.  Not given 

Explanation: There is no such information given in the passage. Hence, the answer is Not given. 

Answer 3. True

Explanation: The writer said that recent dating (re-dating) the White horse shows it is older than its previously assigned age. It means people were mistaken about its age. Hence the answer is true 

Answer 4. False

Explanation: Agreement means they agree to the same thing.  In the passage, it is given that historians have different viewpoints related to the origin of Long Man of Wilmington. Hence, they have different views, and the answer is false.  

Answer 5. False

Explanation: As per the paragraph’s information, geoglyphs were created by removing grass to uncover already present chalk blow. But the question says that people were using chalk to make them. Thus, the answer is False. 

Answer 6. 56 

Explanation: As mentioned in the passage“There are 56 hill figures scattered around England” 

Answer 7. Burial-mounds

Explanation:” The Bronze Age cemetery of Lambourn Seven Barrows, which consists of more than 30 well-preserved burial mounds.” 

Answer 8. Goddess Epona

Explanation:” Some researchers see the horse as representing the Celtic*** horse goddess Epona, who was worshipped as a protector of horses” 

Answer 9. Ridgeway

Explanation: “The horse has situated 2.5 km from Uffington village on a steep slope close to the Late Bronze Age (c. 7th century BCE) hillfort of Uffington Castle and below the Ridgeway, a long-distance Neolithic track”. The track is similar to the road. Here, the Neolithic track is an ancient road. Hence, the ridgeway is the answer.

Answer 10. Documents

Explanation:” The earliest evidence of a horse at Uffington is from the 1070s CE when ‘White Horse Hill’ is mentioned in documents from the nearby….” 

Answer 11. Soil

Explanation:” However, … testing was carried out…on soil from two of the lower layers of the horse’s body, and another cut near the base. The result was a date for the horse’s construction ….a Late Bronze Age or Early Iron Age origin.”
In this paragraph, the writer explained that the testing done on soil near the horse provided the date of the horse’s construction.

Answer 12. Fertility

Explanation:” Some researchers see the horse as representing the Celtic horse goddess Epona, who was worshipped as a protector of horses, and her associations with fertility.” Hence, goddess Epona was associated with fertility and the protection of horses.

Answer 13. Rhiannon

Explanation:” It is possible that the carving represents a goddess in native mythology, such as Rhiannon, described in later Welsh mythology as a beautiful woman dressed in gold and riding a white horse.”

Everything You Need to Know about IELTS Results

Tips for the IELTS Reading Test

Below are some tips to help you improve your band score in the IELTS reading test:

  • Mark essential words as you read the section. It helps you keep your attention on the critical points.
  • Look over the questions quickly before you read them. Find keywords in the questions to help you learn.
  • Keep track of time. Make good use of your time for each part, and don’t spend too much on any one question.
  • Skim the sentence before entering the details. Know what the primary thought is and how the information is put together.
  • Begin with the easiest questions for you. It makes sure you get those questions before moving on to harder ones.

Conclusion

To summarize, mastering the IELTS Reading test involves a combination of successful tactics, persistent practice, and confidence. You may quickly and accurately explore the chapters by establishing strong skimming and scanning methods, growing your vocabulary, and becoming familiar with various questions. Identify and manage your time effectively, remain calm under pressure, and systematically address each question. Yocket's extensive study materials and professional assistance may provide additional support and tools to help you succeed in your IELTS. With effort and the correct resources, you may confidently take the IELTS Reading exam and attain your goal score. Visit Yocket today and take your IELTS preparation to the next level.

FAQ's on The White Horse of Uffington Reading Answers

Can I use my own words when answering questions on the IELTS Reading test?

What is the duration of time to finish the IELTS Reading test?

How many parts does the IELTS Reading test have?

How can I qualify for the IELTS Reading test?

More Topics

Top Premium Admits

View all admits

Articles you might like

The Indian Dream To Go For Higher Studies Abroad?

Hold all the aces before you depart for your higher studies

What After SAT / ACT Exam? | Things to do for Studies Abroad

Upcoming Events

Free

Scholarships and Other Funding Strategies 2025

June 15th, 7:00 pm IST | 1hr

Free

Fireside chat with Brown uni admitted student

June 21st, 3:00 pm IST | 1hr

Free

Looking for Funding options: Scholarships, RA & TA are the way forward!

July 2nd, 5:00 pm IST | 1hr