Exams Know-how

The Return of Huarango - IELTS Reading Answers

Author_Image
Yocket Editorial Team
121 views

The Return of Huarango reading answers with explanations given in this article will help you in getting an idea about how to answer the reading section. Your skimming and comprehension abilities will be tested when you try this reading test.IELTS reading can be made easy if you use the right strategies to answer the questions. 
In the IELTS reading exam, you will be given a passage with three or four distinct question types to evaluate your reading and comprehension skills. Examine the three question categories, the passage, and the responses to acquire insight into the answer format. Also, check other IELTS reading question types to get clarity about the reading questions. Examine the following questions given in this article. 

The IELTS test is essential for anybody planning to study, work, or relocate to English-speaking nations. Mastery of this part necessitates strong linguistic abilities and efficient reading comprehension techniques. In this situation, understanding reading passages and correctly recognizing responses is critical. By analyzing the passage and critiquing example responses, we want to give valuable insights and tactics to assist test takers in effectively traversing this area. This article provides thorough information for improving reading comprehension and eventually succeeding on the IELTS Reading exam, from understanding the material to breaking down sample responses.

Table of Contents

The Return of the Huarango Reading Passage

The arid valleys of southern Peru are welcoming the return of a native plant.

Paragraph 1

The Peruvian south coast is a 2,000-kilometer-long strip of desert trapped between the Andes and the Pacific Ocean. It is also one of the most endangered ecosystems on the planet. Because it seldom rains there, the only year-round water source is buried tens of metres under the surface. This is why the huarango tree is so well adapted to living there: it has the longest roots of any tree on the planet. By stretching down 50–80 metres, they suck up water for the tree while simultaneously bringing it up into the upper subsoil, providing a water supply for other plant life.

Paragraph 2

Dr. David Beresford-Jones, an archaeobotanist at Cambridge University, investigated the role of the huarango tree in landscape change in southern Peru's Lower Ica Valley. He regarded the huarango as an important element of the ancient people's diet because it could reach underground water sources, enabling inhabitants to endure years of drought when their crops failed to thrive. Crops, on the other hand, gradually supplanted Huarango trees over time. When natural forest is chopped down, erosion occurs because there is nothing to hold the soil in place. As a consequence, when the huarangos go, the area becomes desolate. Nothing is growing in the Lower Ica Valley right now.

Paragraph 3

For ages, the huarango tree has also been vital to the dwellers of the surrounding Middle Ica Valley. They ate items made from their seed pods and grew crops underneath them. Its branches were used to generate charcoal for cooking and heating, while its leaves and bark were utilised to manufacture herbal remedies and its trunk was used to build houses. It is, however, rapidly declining. The great bulk of the valley's huarango woods have already been cleared for fuel and agriculture – first smallholdings, but now enormous farms producing foodstuffs for the worldwide market.

Paragraph 4

"99 percent of the trees that were here 1,000 years ago have already perished," says botanist Oliver Whaley of London's Kew Gardens, who is conducting a pioneering initiative to protect and restore the fast decreasing ecosystem alongside ethnobotanist Dr. William Milliken. To be successful, Whaley must win the favour of the villagers, which has forced him to overcome local preconceptions. "Increasingly ambitious communities feel that growing food trees in your yard or on your street implies that you are poor and must continue to cultivate your food," he adds. Whaley is encouraging locals to rekindle their love of harangues in order to avoid the Middle Ica Valley from following in the footsteps of the Lower Ica Valley. "It's a process of cultural resuscitation," he says. He has already organised a huapango festival to restore people's pride in their natural past, and he has assisted local schoolchildren in planting thousands of trees.

Paragraph 5

"You should cultivate trees," Whaley continues, "which will assist them all in attempting to get consumers involved in reforestation activities." As a consequence, he has been engaging with people to attempt to transform huarango byproducts into food in order to offer a sustainable life. When you simmer the beans, you obtain a rich, dark sauce that tastes like molasses. It's also delicious in drinks, soups, and stews. ” The seeds and shells may be mixed to produce a rich, chocolaty "coffee," and the seeds can be crushed into flour for pastries. "It's rich with vitamins and minerals," is what Whaley has to say about it, and he's right.

Paragraph 6

Some farmers are planting huarangos. Alberto Benevides, owner of Ica Valley's first organically cultivated ranch, which Whaley helped build, has been planting the evergreen for 13 years. He produces maple syrup and flour, which he sells at Lima's organic farmers' market. His acreage is modest and does not now provide him with enough revenue to live on, but he anticipates that it will improve in the future. "The fresh vegetable business in Peru is rapidly developing," says Benevides. I'm investing for the future.

Paragraph 7

Although Whaley may convince the people to rekindle their bond with the huarango, the large farms are a significant danger. A couple of them slice through trees, breaking up the paths that allow animals, birds, and pollen to travel freely over the narrow wooded strip. He's persuading landowners to just allow him to construct forest zones on their property in the hopes of reversing this tendency. He believes that the additional forest will benefit agriculture by decreasing evaporation, providing a habitat for insects that manage pests, and reducing the demand for water.

Paragraph 8

'If we can record biodiversity and understand how everything works, we'll be ready to go ahead.' "Desert landscapes may be reduced to nearly nothing," adds Whaley. "It's not like a jungle, where a lot of space is required." Life has always been restricted to tunnels and islands in this location. If just a few trees remain, the colony may quickly develop since it is used to taking advantage of water when it comes. He believes that his method might be used as a model in other arid areas throughout the globe. If you can do it here, in the world's most unstable system, it's a true message of hope for other nations, particularly in Africa, where people are suffering from starvation and can't afford to leave for the rain.’

How To Reschedule IELTS Exam And Cancel It?

The Return of the Huarango Reading Questions

Questions 1–5

Complete the notes below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 1–5 on your answer sheet.

The importance of the huarango tree

–   Its roots may stretch up to 80 meters into the ground.
–   ………….. can be penetrated deeply under the earth.
–   A good while ago, it was a critical component of the people' 2.....................
–   Helped people to survive periods of 3…………………..
–   Prevents 4………………… of the soil
–  Guarantees that land will not become a 5.....................

Questions 6-8

Complete the table below.
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 6-8 on your answer sheet.

Traditional uses of the huarango tree
A section of the tree Traditional use
6……………….. Fuel
7………………. and ………………. Medicine
8……………… construction

Questions 9-13

Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 1?

In boxes 9-13 on your answer sheet, write

TRUE               if the statement agrees with the information
FALSE              if the statement contradicts the information
NOT GIVEN    if there is no information on this
 9    Whaley has discovered some of the traditional applications of huarango products from local households.
10  Alberto Benevides, a farmer, is now generating a great income from huarangos.
11  Farmers' assistance is needed by Whaley to help maintain the area's biodiversity.
12  To be successful, Whaley's idea must be scaled up to a massive scale.
13  Whaley intends to establish a similar initiative in Africa. 

The Return of the Huarango Reading Answers with Explanations

The Return of the Huarango reading answers with explanations can assist you in rectifying errors and identifying the required information for your answer.

1.  water

Answer explanation: Line 6 to 8 in Paragraph 1 states that “They stretch down 50–80 meters and, as well as sucking up water for the tree, they bring it into the higher subsoil, creating a water source for other plant life.” This shows that the Huarango tree (they) is capable of sucking up (access) water by stretching down 50-80 meters (deep below the soil). 

2. diet

Answer explanation: Line 3 in Paragraph 2 states that “He believes the huarango was key to the ancient people’s diet and, because it could reach deep water sources, it allowed local people to withstand years of drought when their other crops failed.” This line suggests that the Huarango tree must have been a crucial (key) part of the diet for the ancient (a long time ago) people (local inhabitants) as its deep roots helped the tree to survive drought by collecting groundwater efficiently. 

3. drought

Answer explanation:  Line 3 to 7 in Paragraph 2 states that “He believes the huarango was key to the ancient people’s diet and, because it could reach deep water sources, it allowed local people to withstand years of drought when their other crops failed.” This line suggests that the Huarango tree must have helped the ancient people as its deep roots helped the tree to collect ground water efficiently and survive (withstand) periods (years) of drought.

4. erosion

Answer explanation:  Line 6 to 8 in Paragraph 2 states that “But over the centuries huarango trees were gradually replaced with crops. Cutting down native woodland leads to erosion, as there is nothing to keep the soil in place.” These lines point out that replacing the Huarango tree caused soil erosion as the crop fields that were used as a replacement couldn’t hold the soil. Hence, the answer is ‘erosion’ as the Huarango trees used to keep the soil in place (prevented erosion). 

5. desert

Answer explanation: Line 8 to 9 in Paragraph 2 state, “So when the huarangos go, the land turns into a desert. Nothing grows at all in the Lower Ica Valley now.” This shows that extirpating Huarango trees causes the land to turn into a desert. It proves that these trees prevented the land from becoming a desert. 

6. huarango branches /the branches/ its branches 

Answer explanation: Line 3 to 5 in Paragraph 3 states that “Its leaves and bark were used for herbal remedies, while its branches were used for charcoal for cooking and heating, and its trunk was used to build houses.”  This suggests that the branches of the Huarango trees were used as fuel (charcoal for cooking and heating). 

7. bark, leaves

Answer explanation: Line 3 to 5 in Paragraph 3 states that “Its leaves and bark were used for herbal remedies, while its branches were used for charcoal for cooking and heating, and its trunk was used to build houses.”  From this sentence, it is suggested that the bark and leaves of the Huarango trees were used as herbal remedies (medicines). 

8. huarango trunk/ the trunk/ its trunk

Answer explanation: Line 3 to 5 in Paragraph 3 states that “Its leaves and bark were used for herbal remedies, while its branches were used for charcoal for cooking and heating, and its trunk was used to build houses.”  This suggests that the trunk of the Huarango trees was used to build houses (construction). 

9. Not Given

Answer explanation: There is no reference as such local families have told Whaley about some traditional uses of huarango products.

10. False

Answer explanation: Line 1 to 6 in Paragraph 6 states that “Alberto Benevides, owner of Ica Valley’s only certified organic farm, which Whaley helped set up, has been planting the tree for 13 years. He produces syrup and flour and sells these products at an organic farmers’ market in Lima. His farm is relatively small and doesn’t yet provide him with enough to live on, but he hopes this will change.” This suggests that Alberto is not making much profit from his farm that grows Huarango yet. 

11. True 

Answer explanation: Line 1 to 6 in Paragraph 7 states that “But even if Whaley can convince the local people to fall in love with the huarango again, there is still the threat of the larger farms. Some of these cut across the forests and break up the corridors that allow the essential movement of mammals, birds, and pollen up and down the narrow forest strip. In the hope of counteracting this, he’s persuading farmers to let him plant forest corridors on their land.” This suggests that Whaley needs the cooperation of the local people and farmers by persuading them to protect the area for wildlife.

12. False

Answer explanation: Line 3 to 6 in Paragraph 8 states that “‘It’s not like a rainforest that needs to have this huge expanse. Life has always been confined to corridors and islands here. If you just have a few trees left, the population can grow up quickly because it’s used to exploiting water when it arrives.’ This implies that Walley doesn’t need a huge area like a rainforest in order to make his project successful. Instead, he states that a small patch of land (confined corridors and islands) would serve the purpose.

13. Not Given

Answer explanation: Although there is a reference that Africa and similar arid regions of the world may benefit from this project, there is no reference that Waley has any plans to set up or initiate it in Africa. 

IELTS Score for Different Countries

Tips for the IELTS Reading Exam

  • Practice regularly: Familiarize yourself with various writing styles and themes by reading academic articles, newspapers, and magazines. Use approved IELTS practice resources to imitate the test atmosphere.
  • Expand Your Vocabulary: Increase your vocabulary by learning new terms and phrases on frequent IELTS themes. It will allow you to grasp the texts and answer questions more appropriately.
  • Guess Strategically: When confused about an answer, use strategic guessing to eliminate erroneous possibilities and make an informed guess based on context clues or general knowledge.
  • Pay attention to the True/False/Not Given: True/false/not given questions can be challenging. Remember that "Not Given" indicates that the information is either missing or barely presented in the section, so avoid forming assumptions.
  • Practice Reading for Detail: Focus on particular information such as dates, numerals, names, and other crucial details to improve your reading for detail skills. It will allow you to find specific information quickly and precisely.

Conclusion

To summarize, mastering the IELTS Reading test involves a combination of successful tactics, persistent practice, and confidence. You may quickly and accurately explore the chapters by establishing strong skimming and scanning methods, growing your vocabulary, and becoming familiar with various questions. Identify and manage your time effectively, remain calm under pressure, and systematically address each question. Yocket's extensive study materials and professional assistance may provide additional support and tools to help you succeed in your IELTS. With effort and the correct resources, you may confidently take the IELTS Reading exam and attain your goal score. Visit Yocket today and take your preparation to the next level.

FAQs on The Return of Huarango Reading Answers

How can I improve my comprehension skills for the IELTS Reading test?

What are some common misconceptions about the IELTS Reading test?

How can I stay calm and focused during the IELTS Reading test?

What is the band score range for the IELTS Reading module?

Can I retake the IELTS Reading test alone?

More Topics

Top Premium Admits

View all admits

Articles you might like

The Indian Dream To Go For Higher Studies Abroad?

Hold all the aces before you depart for your higher studies

What After SAT / ACT Exam? | Things to do for Studies Abroad

Upcoming Events

Free

Scholarships and Other Funding Strategies 2025

June 15th, 7:00 pm IST | 1hr

Free

Fireside chat with Brown uni admitted student

June 21st, 3:00 pm IST | 1hr

Free

Looking for Funding options: Scholarships, RA & TA are the way forward!

July 2nd, 5:00 pm IST | 1hr