Exams Know-how

Why Companies Should Welcome Disorder - IELTS Reading Answers

Author_Image
Yocket Editorial Team
161 views

The IELTS Reading test is a one-hour test that assesses your English reading skills through a series of passages and tasks. The task types, number of passages, length, and topics differ for the IELTS Academic Reading test and the IELTS General Reading test. You can develop your strategies and techniques by analysing your solutions with Why companies should welcome disorder Reading Answers. Practise the academic reading test to improve your reading comprehension and understanding skills. According to the IELTS aspirants, the IELTS reading is one of the toughest modules in the IELTS exams.

Table of Contents

Why Companies Should Welcome Disorder Reading Passage

Paragraph 1

The business of the organisation is massive. This requirement is met by a multibillion-dollar industry that caters to the organizational needs of both individuals and businesses.

There has never been a time in human history when there were so many methods available for managing one's time, projects, and personal organization. We are told that if we want to be more productive, we need to organize our work lives, personal lives, work weeks, daily lives, and sleep schedules. Every week, millions of people pay to attend seminars and workshops that instruct them on how to best organize their lives to achieve this goal.

Some business leaders and entrepreneurs have begun to adopt this language, much to the delight of perfectionists who insist on nothing less than absolute excellence. Over the past 50 years, there has been a huge increase in the number of business schools and graduates, whose main purpose is to instruct individuals in effective organizational practices.

Paragraph 2

The number of businesses that fail, however, has also been on the rise. Tensions at work have grown. A sizable fraction of workers across all demographics reports being unhappy with their jobs and supervisors.

What could possibly have gone wrong? Why does the effort to be more organized seem like a sure bet on paper for boosting productivity, but fall so far short of the mark in practice?

Paragraph 3

For some time, this has been an issue. A pioneer in the field of scientific management, Frederick Taylor deserves recognition. He published his ideas in the first half of the twentieth century, and his principles for streamlining business operations are now widely used. Consequently, this method has been used for quite some time.

Paragraph 4

According to recent studies, this fixation on efficiency is misplaced. It is not so much the management theories or strategies that we use to organize our work that is at fault as it is the fundamental beliefs that underlie those approaches. For our purposes here, let's assume that order is equivalent to efficiency. As a corollary, this thinking has promoted the view that chaos must reduce efficiency in the workplace. As a result, organizations and individuals waste resources on futile efforts to become more organized rather than considering the benefits of doing so.

Paragraph 5

Further, there are diminishing returns to order, as shown by recent research. It's true that establishing some degree of orderliness boosts output initially, but after a while, the process of organizing and the results it produces become less valuable, to the point where more order actually hinders output. There are those who believe that formalizing a business practice is unnecessary if the time and money spent on it are outweighed by the benefits. There are more worthwhile uses for money and time.

Paragraph 6

In fact, studies have shown that the most effective method of innovating is to foster an atmosphere devoid of structure and hierarchy, in which all participants are encouraged to work together as a single organic unit. New solutions may emerge in these settings that would be impossible in more traditionally structured settings (with their inherent bottlenecks in information flow, power structures, rules, and routines).

Paragraph 7

Companies have been gradually warming up to this disorder in recent years. Some of them accept it both in terms of outlook (they welcome the idea of chaos rather than reject it) and method (putting mechanisms in place to reduce structure).

Hearing aid maker Oticon, based in Denmark, adopted a "spaghetti" organizational structure to break down rigid hierarchies. This meant doing away with titles and giving employees a great deal of autonomy over their work and schedules. There was an immediate and noticeable increase in worker productivity across the board after adopting this strategy.

Similarly, the former chairman of General Electric embraced anarchy and proposed the concept of a "boundaryless" business. Again, this means removing physical and digital barriers to communication and cooperation within an organization. Google and other tech companies have adopted such fluid organizational structures, made possible by advances in communication and collaboration tools and supported by a shared commitment to the company's core values.

Paragraph 8

For those considering joining the bandwagon, it's worth noting that, like order, the disorder appears to have diminishing utility and can have negative effects on performance if used too frequently. Both order and disorder should be welcomed only to the extent that they serve a purpose. We shouldn't be afraid of it or hold any one religion in higher esteem than another. This study also demonstrates the importance of regularly reevaluating our underlying presumptions.

Suggested: Universities Accepting IELTS 6 & 6.5 Band in the USA

Why Companies Should Welcome Disorder Reading Questions

Questions 1-8

Reading Passage has eight sections, A-H
Choose the correct heading for each section from the list of headings below.
Write the correct number i-ix, for the questions 1-8 on your answer sheet.

List of Headings

i. Neither strategy promises ever-increasing quality

ii. What more and more people are being tasked with doing

iii. Corporations that adopt a fresh strategy

iv. Preventative suggestions for business endeavors

v. Proof that there are drawbacks to a method that outweigh its benefits

vi. Beliefs at the core that are not true

vii. Getting results that are currently unattainable

viii. Concerns raised about a method's results

ix. The companies that have suffered the most from adjusting their strategy

  1. Section A - _____
  2. Section B - _____
  3. Section C - _____
  4. Section D - _____
  5. Section E - _____
  6. Section F - _____
  7. Section G - _____
  8. Section H - _____

Questions 9-11

Complete the sentences below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.
Write your answers for the questions 9-11 on your answer sheet.

9. Many workshops cater to those who fear they are not _________________ enough.
10. Numerous workers feel ________________ with certain facets of their jobs.

11. People who value ___________________most value being organized the most.

Questions 12-14

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
For the questions, 12-14 on your answer sheet, write

  • TRUE                         if the statement agrees with the information
  • FALSE                        if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN               if there is no information on this

12. Google's decision to embrace flexibility was motivated by General Electric’s evident success with the strategy.

13. Successful innovation requires clearly defined roles for all participants.

14. Many organizations and individuals pursue order without fully appreciating it.

Why Companies Should Welcome Disorder Reading Answers with Explanation

The following section contains Why companies should welcome disorder reading answers with explanation and also their precise location.

1. ii

Explanation:  4th and 5th lines of paragraph A justifies that We are told that if we want to be more productive, we need to organize our work lives, personal lives, work weeks, daily lives, and sleep schedules. Every week, millions of people pay to attend seminars and workshops that instruct them on how to best organize their lives to achieve this goal.

2. viii

Explanation: 1st, 2nd, and 3rd lines of paragraph B prove that The number of businesses that fail, however, has also been on the rise. Tensions at work have grown. A sizable fraction of workers across all demographics reports being unhappy with their jobs and supervisors.

3. iv

Explanation: 3rd and 4th line of paragraph C explains that He published his ideas in the first half of the twentieth century, and his principles for streamlining business operations are now widely used. Consequently, this method has been used for quite some time.

4. vi

Explanation: 1st and 2nd line of paragraph D describe that According to recent studies, this fixation on efficiency is misplaced. It is not so much the management theories or strategies that we use to organize our work that is at fault as it is the fundamental beliefs that underlie those approaches.

5. v

Explanation: 1st and 2nd line of paragraph E states that Further, there are diminishing returns to order, as shown by recent research. It's true that establishing some degree of orderliness boosts output initially, but after a while, the process of organizing and the results it produces become less valuable, to the point where more order actually hinders output.

6. vii

Explanation: The last line of paragraph F depict that New solutions may emerge in these settings that would be impossible in more traditionally structured settings (with their inherent bottlenecks in information flow, power structures, rules, and routines).

7. iii

Explanation: 1st and 2nd line of paragraph G reveal that Companies have been gradually warming up to this disorder in recent years. Some of them accept it both in terms of outlook (they welcome the idea of chaos rather than reject it) and method (putting mechanisms in place to reduce structure).

8. i

Explanation: 1st line of paragraph H portrays that For those considering joining the bandwagon, it's worth noting that, like order, the disorder appears to have diminishing utility and can have negative effects on performance if used too frequently.

9. Productive

Explanation: 4th and 5th lines of paragraph A narrates that We are told that if we want to be more productive, we need to organize our work lives, personal lives, work weeks, daily lives, and sleep schedules. Every week, millions of people pay to attend seminars and workshops that instruct them on how to best organize their lives to achieve this goal.

10. Unhappy

Explanation: 1st, 2nd, and 3rd lines of paragraph B notify that The number of businesses that fail, however, has also been on the rise. Tensions at work have grown. A sizable fraction of workers across all demographics reports being unhappy with their jobs and supervisors.

11. Perfectionists

Explanation: 3rd and 4th line of paragraph A represents that Every week, millions of people pay to attend seminars and workshops that instruct them on how to best organize their lives to achieve this goal. Some business leaders and entrepreneurs have begun to adopt this language, much to the delight of perfectionists who insist on nothing less than absolute excellence.

 12. Not given

Explanation: There is no information included in the passage related to the question.

13. False

Explanation: The last line of paragraph F says that New solutions may emerge in these settings that would be impossible in more traditionally structured settings (with their inherent bottlenecks in information flow, power structures, rules, and routines).

14. True

Explanation: 3rd, 4th, and 5th line of paragraph D illustrates that For our purposes here, let's assume that order is equivalent to efficiency. As a corollary, this thinking has promoted the view that chaos must reduce efficiency in the workplace. As a result, organizations and individuals waste resources on futile efforts to become more organized rather than considering the benefits of doing so.

Suggested: IELTS Score for Different Countries

Conclusion

To summarize, mastering the IELTS Reading test involves a combination of successful tactics, persistent practice, and confidence. You may quickly and accurately explore the chapters by establishing strong skimming and scanning methods, growing your vocabulary, and becoming familiar with various questions. Identify and manage your time effectively, remain calm under pressure, and systematically address each question. Yocket's extensive study materials and professional assistance may provide additional support and tools to help you succeed in your IELTS. With effort and the correct resources, you may confidently take the IELTS Reading exam and attain your goal score. Visit Yocket today and take your preparation to the next level.

FAQ's on Why Companies Should Welcome Disorder - IELTS Reading Answers

How can I practice for the IELTS Reading exam?

In what order will I take my IELTS test?

Can I exceed the word limit in my IELTS Reading?

Which are some of the best IELTS books for IELTS Reading preparation?

Do punctuation mistakes affect my IELTS score?

How do hyphenated words get counted in my IELTS Reading test?

More Topics

Top Premium Admits

View all admits

Articles you might like

The Indian Dream To Go For Higher Studies Abroad?

Hold all the aces before you depart for your higher studies

What After SAT / ACT Exam? | Things to do for Studies Abroad

Upcoming Events

Free

Scholarships and Other Funding Strategies 2025

June 15th, 7:00 pm IST | 1hr

Free

Fireside chat with Brown uni admitted student

June 21st, 3:00 pm IST | 1hr

Free

Looking for Funding options: Scholarships, RA & TA are the way forward!

July 2nd, 5:00 pm IST | 1hr